2015/12/01

Tusen år till julafton

Jag blir riktigt upprörd över människors raseri mot årets julkalender. Detta är första gången jag sett fram emot julkalendern sedan 1997? Då var det Pelle Svanslös. Sen var det inge för mig längre för det var ju same lame shit varje år. Jag är så glad att SVT äntligen vågar visa en julkalender som är nytänkande och kul samtidigt som den är lärorik. Fick först uppfattningen av att många var nyfikna och superspända, men vilket jävla hat SVT verkar få? Herreguuud så hemsk den verkar vara? När de ska uppleva 70-talet kommer de bo i kollektiv och prata om hur barn blir till och de kommer säga snopp och snippa framför BARN. Någon påstod att det är barnmisshandel? Jag dör. Hallå. Det är 2015. Är det inte lite väl tabu att skamlägga snipp och snoppsnack? Hur jävla fisförnäma är folk. Så länge det är på en rimlig nivå kan de väl förfan få prata om snippor och snoppar i tv. Lever folk på 50-talet? Barn är nyfikna och då ska en vara jäävligt försiktig med att trycka på att kroppen är något skamset och förbjudet att prata om.

Sen hetsar folk över att det är en julkalender för vuxna. Det är "vuxenskämt som barnen inte förstår"? Skulle vilja föreslå att alla tittar på filmer från sin barndom, låt oss säga en film av Astrid Lindgren. Är det bara skämt/språk för barn? Långt ifrån. I princip alla bra barnfilmer består av språk som får barn att tänka, och som stimulerar och utökar deras ordförråd. Hört talas om hur viktigt det är att hela tiden utmana barn för att de ska utvecklas? Barnprogram är ett superbra redskap för detta, framförallt när det gäller språk.

Föräldrarna som faktiskt uppskattar julkalendern berättar ju även att deras barn älskar den. Därför blir det så uppenbart att föräldrarna vars barn "inte ens vill ge årets julkalender en chans" lägger över sitt ointresse på sina barn. Engagera er litegrann och ge barnen möjligheten att tänka och tycka själva. Det är skitviktigt alltså. Verkligen.

Så fort det står något i stil med att 1000 år till julafton är normbrytande så blir folk som GALNA. De kommer med sina sinnessjukt intellektuella argument om att allt var bättre förr och förändring inte är bra. Så vad vill de ha? Sjukt mesiga julkalendrar med "duktiga" barn eller ska det vara som alla andra program som barn glor på (som för övrigt ser ut att orsaka epilepsi). Det är väl betydligt bättre med ett program som är både kul och lärorikt för barn. Men vissa använder väl bara tvn som avlastning, och är barn vana vid idiotiska hyperaktiva program blir det såklart svårt att vänja dem vid något fantastiskt som 1000 år till julafton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar